Magyar Micro Magic Flotta

7. Lágymányosi-Öböl Kékszalagja - beszámoló
Írta: Lendvai Gábor   
2015. december 08. kedd

 

December első hétvégéjén álltak rajthoz a 80 cm-nél rövidebb hajóhosszúságú rádiótávirányítású modellvitorlások, hogy részt vegyenek a Lágymányosi Öbölben megrendezett túraversenyen, amelynek a hivatalos neve 2011 óta "Lágymányosi-Öböl Kékszalagja".

Kevesen tudják azonban, hogy mit is jelent, illetve honnan származik az eredeti elnevezése szerinti "Kék Szalag"
elismerés, vagy díj.

Hosszas ismertetés helyett csak röviden:

"Szédületes technikai fejlődés indult meg bő száz évvel ezelőtt a világban. A technikai fejlődéssel természetesen együtt járt a versengés, ez az örök emberi tulajdonság is. Kinek a hajója nagyobb és gyorsabb, ki ér előbb, több utassal Európából Amerikába? A piac elnyerése és az örök versengési kedv hozta létre az "Atlanti-óceán Kék szalagja" versenyt, amelyet lapátkerekes gőzössel 196,6 óra (14,5 csomó átlagsebességgel, azaz 26,854 kilométer per órával) alatt szelte át a nagy vizet." (Kemesei Zoltán)

A következő évszázadban ez a versengési láz elterjedt más vizekre és más hajófajtákra, így a vitorláshajókra is. Magyarországon pl. a 1934 óta rendeznek versenyt "A Balaton Kékszalagja"-ért.
A balatoni verseny legnevesebb európai „vetélytársai“ a Genfi-tavi Bol d’Or, a Boden-tavi Rund um és a Garda-tavi Centomiglia mind fiatalabbak és persze rövidebb a versenytávuk. A valaha volt legtöbb induló a svájci versenyen volt a kilencvenes évek közepén, de ma már a Balatonon vállalkoznak a legtöbben a tókerülő verseny teljesítésére.

Még rövidebben:
A Kékszalagot az a hajó nyeri el, amelyik egy adott vízterületen kijelölt távot a legrövidebb idő alatt teljesíti.

Ez a szellemiség jellemzi az idén immáron hetedik alkalommal általunk meghírdetett versenyt is. Az Öböl vizén GPS koordináták szerint elhelyezett bóják jelzik a modellhajók számára teljesítendő távot.


 

Aznapi szösszenet

A verseny napjának reggelén párás, ködszitálásos, hűvös idő várta a 29 indulót.

Regisztráció, hajószerelés, kávé, néhány falat az otthonról hozott szendvicsből, itt-ott taktikai eszmecsere és irány a víz, hogy kellő időben mindenki a rajtvonal mőgőtt várhassa a start pillanatát.

Az utóbbi évekkel ellentétben most van szél! Az első bójáig hátszeles menet. Ez nem kedvez a kisebb MM hajóknak. A hosszabb vízvonalú (80cm és RG65) hajók hamar az élre törnek. Három-négy hajó vezeti a mezőnyt. Benedek Zoli a saját építésú, vadi új és bazi nagy vitorlázatú Gerinctelenje, Schulek Jani 2013-as Kékszalagnyeres háromárbocosa, Forrai Csabi Goth XP-je, Országh Tibu Gordiusza - elég eltérő típusok - nem sokkal egymástól vitorláznak.

A színpadi bójától félszél a strandig, aztán végre lehet kreuzolni az erőműi fordító bójáig. Ezen a szakaszon a lüktető, kissé forgolódó szél időről időre átrendezi a mezőnyt. Itt már kevésbé érezhető a sebességkülömbség az RG65 és a MM között. Van aki a part alatt kockáztat, mások az Öböl közepén a bizosabb szélben cirkálnak. Néhány RG65 lemarad, néhány MM felzárkózik. Az izgalom fokozódik. Az erőműi fordító bója után ismét hátszél. Itt már bő szélben vitorlázik a mezőny eleje a szembe kreuzoló többivel. Jobb csapás, bal csapás, hátszél, kreuz. Hajótalálkozások, szabályismeret. Kinek is van útjoga? Többeknél vannak meglepetések. Néha kiabálás. 

Még mindíg világos van és még mindíg van szél. A strand bójáig hátszél. Az idén tuti mindenki időben célba ér. Van akinek a hajója előbb egy kicsit a parti kövekkel ismerkedik. Evvel sokat veszít. Káromkodik. Sokat. Aztán megint káromkodik. Ki lehet?
Később kiakad a nyakba akassztója, és a betonon koppan a rádiója. Darabjaira hullik. A rádiója is. Káromkodik. Sokat. Aztán megint káromkodik. Most már hangosabban. Ki lehet?

A többiek csöndesen baktatnak a parton. A hajójuk a vízen hol erre megy, hol arra. Koncentrálnak. Van aki a vízbe lép. Ő nagyon koncentrál. 

A színpadi bója után ismét kreuzolás a cél felé. A szél mintha csendesedne.
Húha, nagyon nem mindegy, hogy az innenső, vagy túlsó oldalon cirkálsz. A túlsó oldal messze van. Nem lehet jól látni a hajót, mert messze van. A túloldal jobban fizet. Van aki látja ezt, de már nem ér át. Van aki el sem indul oda. Minden út a célba vezet. Utóbbiak lemaradnak. Az eredmények ennek megfelelően alakulnak.

Eredményhírdetés. Egyedi díjak, ajándékok. Öröm, bosszankodás, fáradság, elégedettség. Mindekinek jut valami. 

Lgaga
 
 
Az abszolút győztesek
foto: Országh Tibor
 
 

sailing.hucompassmagazin.hu

 

 

Australian Class WebsiteBelgium Class WebsiteCanadian Class WebsiteDanish Class WebsiteFinnish Class WebsiteFrench Class WebsiteGerman Class Websitehun.gifItalian Class WebsiteJapan Class WebsiteDutch Class Websitenzl.gifPotuguese Class Websiterus.gifSwiss Class WebsiteSwedish Class WebsiteUSA Class WebsiteUK Class WebsiteSpanish Class Website

Sikeresen elűztük a Telet...

Written on 2016, február 01 00.00 by admin
sikeresen-elztuek-a-telet-       Az esőmentes délelőttön végül 13 hajó (9 Micro Magic és 4 RG65) vett...

Téli Kupa 2012-2013

Written on 2013, április 07 19.20 by belo22
teli-kupa-2012-2013 Zajlik az élet az Orfűn is ... Az Orfűi modellvitorlás élet egyre nagyobb és egyre komolyabb. Már...

MM Téli Kupa I. forduló

Written on 2013, november 09 23.00 by user
mm-teli-kupa-i-fordulo A mai napon gyenge nyugatiról délire változó irányú szélben rendeztük az idei Téli Kupa MM...

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.